. Triamcinolon bijwerkingen - Bijwerkingen van triamcinolon
triamcinolon

Triamcinolon bijwerkingen

Triamcinolon kan een aantal bijwerkingen veroorzaken. Sommige kunnen vrijwel meteen ontstaan, andere pas bij langdurig gebruik. Of bijwerkingen optreden hangen grotendeels af van de gevoeligheid van de patiënt voor de bijwerkingen, de dosering en de gebruiksduur.

Triamcinolon bijwerkingen - direct mogelijk

- Maag- en darmklachten: Bij inname in tabletvorm. Neem de tabletten in combinatie met wat voedsel om klachten te voorkomen.
- Diabetesverschijnselen: De natuurlijke corticosteroïden spelen een rol bij de suikerhuishouding. Bij een hoge concentratie corticosteroïden komt er veel suiker vrij in het bloed. Triamcinolon kan ook een dergelijk effect veroorzaken.
- Verminderde wondgenezing
- Stemmingswisselingen

Triamcinolon bijwerkingen - langdurig gebruik (21+ dagen)

- Gewichtstoename
- Dikker gezicht
- Dunnere huid: Soms onomkeerbaar
- Vertroebeling ooglens: Enkel bij gevoeligheid hiervoor
- Verminderde bijnierschorswerking: Omdat triamcinolon zo sterk op de lichaamseigen hormonen lijkt, afgegeven door de bijnier, kan het lichaam "denken" dat het al genoeg hormonen produceert. In werkelijkheid ziet het triamcinolon aan voor de eigen hormonen. Het gevolg is dat de bijnier zelf minder hormonen gaat produceren. Hierom kan het nodig zijn triamcinolon rustig af te bouwen, zodat de bijnier de kans krijgt zelf weer de hormonen te gaan produceren.
- Osteoporose: Oftewel botontkalking
- Verminderde groei bij kinderen